Spaghetti carbonara


logo2

Spaghetti carbonara – nasz ulubiony makaron, trzeba chwili żeby nauczyć się go odpowiednio przygotować. Z czasem zajmie Wam to maksymalnie 20 min.


20 min

składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • parmezan
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • boczek (około 20 dkg)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 małe jajka

Zaczynamy od nastawienia wody na makaron. Gdy się zagotuje solimy i wrzucamy co trzeba. Od tej chwili mamy ok.10 minut na przygotowanie reszty. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Smażymy na niej pokrojony w kostkę boczek, a na krótką chwilę przed zdjęciem z ognia dorzucamy posiekany czosnek oraz natkę pietruszki. Świetne połączenie, nie mówiąc już o wędzonym boczku. Patelnię możemy odstawić, musi nieco ostygnąć. W międzyczasie odlewamy makaron i w małej miseczce roztrzepujemy dwa niewielkie jajka (ważne by jajka nie było zbyt dużo, z czasem dojdziecie do perfekcji). Na patelnię, która już nie jest tak gorąca wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy, a następnie dodajemy jajka. Mają się one nieznacznie ściąć pod wpływem temperatury makaronu, nie gorącej patelni, stąd ważne by zachować odpowiednią kolejność. Cierpliwie mieszamy i czekamy. Na koniec makaron można posypać resztką pietruszki i koniecznie parmezanem.

SMACZNEGO

Ania i Marcin

logo1

 

logo5

 

logo4

 

Tagi: , , , , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ela napisał(a):

Może wstyd się przyznać – robiłam dopiero pierwszy raz. Wyszło pyszne. Tym, którzy jedli smakowało, ci co nie jedli – niech żałują. My nie załujemy – było więcej dla nas 😉 Dzięki za przepis, pozdrawiamy :)

ania i marcin
ania i marcin napisał(a):

Bardzo nam miło, że smakowało:) Nasz ulubiony makaron! Pozdrawiamy