„Śmietnik” ze szparagami


logo4

Dlaczego śmietnik? Moja mama zawsze tak mówiła na potrawy, które składały się z „pozostałości” lodówki :) oczywiście nadających się do zjedzenia. Mama mieszała pokrojone składniki, doprawiała, zapiekała i powstawała poezja na talerzu :) jako mała dziewczynka z moją siostrą zalewałyśmy wszystko ketchupem… wiem – profanacja:) dzisiaj mój śmietnik wygląda tak:


30 min

Składniki:

  • 10 zielonych szparagów
  • jajko
  • 10 dkg szynki
  • dwa woreczki ryżu
  • cebula
  • 10 dkg ser żółty
  • 2 plasterki serka topionego
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano

Przygotowanie:

Ugotować na sypko ryż. Pokroić w cienkie plasterki szynkę oraz cebulkę, którą później wrzucamy na 10 minut na patelnię. Szparagi umyć, ułamać końcówkę i podgotować na parze przez około 10 minut. Żółty ser zetrzeć na tarce.
Ugotowany ryż przesypać do miski, dodać zeszkloną cebulkę, pokrojoną szynkę i żółty ser. Doprawić solą, pieprzem, oregano i suszoną bazylią, wszystko dokładnie wymieszać.  Następnie dodać całe jajko, wymieszać.
Naczynie gliniane, bądź żaroodporne wysmarować masłem. Składniki zapiekanki wsypać do naczynia, ułożyć na wierzchu szparagi.
Nagrzać piekarni do 180 stopni, wstawić zapiekankę na 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć zapiekankę ułożyć na wierzchu plastry serka topionego i zapiec jeszcze 10 minut.
Wyjąć, udekorować świeżą bazylią :)

Dzisiaj już nie polecę do dania ketchupu 😉

Ania

logo4

logo6

logoIMG_1324

Tagi: , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *