Krem z marchewki


logo1

Zupa krem z marchewki, prosta w przygotowaniu i z wyrazem. Jest to pierwszy wpis w naszej książce kucharskiej i zarazem danie, które jako pierwsze ugotowałem mojej przyszłej, jak się później okazało żonie.

40min

składniki
80 dag marchewki
2 duże cebule
3 łyżki masła
1,5 l rosołu lub wywaru
15 dag ryżu
sól, cukier i słodka papryka do smaku

Marchew obieramy i kroimy w talarki, następnie gotujemy na parze, do uzyskania mniej więcej połowy oczekiwanej miękkości. W tym samym czasie dusimy na maśle cebulę pokrojoną w drobną kostkę i przygotowujemy wywar. Po kilku minutach cebulę zalewamy rosołem i wrzucamy marchewkę. Dodajemy również ryż, który po ok. 15 minutach robi się miękki i tym samym wskazuje koniec gotowania. Zupę doprawiamy solą i cukrem. Miksujemy, ogrzewamy i doprawiamy odrobiną słodkiej papryki. Dzieło wieńczy łyżeczka śmietany lub jogurtu naturalnego, kiedy zupa zostanie już podana. Rekomendacja od samego Królika Bugsa…

SMACZNEGO

Marcin

logo1

logo2

Tagi: , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *