Makaron z pesto z bazylii, cukinią i szpinakiem


logo2

Ta potrawa to istna bomba witaminowa, makaron w towarzystwie zielonych warzyw idealnie pasuje  do wakacyjnego menu. Dzięki bazyliowemu pesto makaron jest aromatyczny i „mokry”. Wyrazistości całej potrawie nadaje kozi ser

Składniki:

  • 1/3 opakowania makaronu spaghetti
  • pesto z bazylii (przepis tutaj)
  • jedna, średnia cukinia
  • 100 g szpinaku
  • 20 dkg koziego sera
  • oliwa z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • rukola (każda ilość dozwolona)
  • świeża bazylia (pół drzewka)
  • 1 duża pierś z kurczaka (opcjonalnie można dodać szynkę parmeńską, która świetnie pasuje)
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia

Wykonanie:

Nastawiamy wodę na makaron. Kurczaka (najlepiej wcześniej zamarynowanego w świeżej bazylii, oregano, czosnku, soli i pieprzu) kroimy w cienkie paski. Ja gotuję mięso na parze, zamarynowane smakuje świetnie i jest bardzo zdrowe.

Pesto z bazylii i rukoli:

Bazylię, rukolę i czosnek blindujemy z 4 łyżkami oliwy z oliwek, doprawiając wszystko solą. 

W międzyczasie myjemy szpinak i cukinię, którą kroimy w cienkie plastry. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i dodajemy cukinię, smażąc ją po 4 minuty z każdej strony. Następnie dodajemy dwa ząbki czosnku, i szpinak. Chwilę dusimy wszystko na patelni. Do szpinaku dodajemy kurczaka i ściągamy z patelni mieszając. Ugotowany makaron mieszamy z pesto z bazylii i wykładamy na talerze, następnie rozkładamy warzywa z kurczakiem. Wszystko posypujemy rukolą i pokruszonym serem kozim.

Gwarantuję, że każdy smakosz zdrowej kuchni będzie usatysfakcjonowany taką kompozycją zieleniny.

logo5

logo1

logo3

 

 

 

 

Tagi: , , , , , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *