Tarta z mascarpone, truskawkami i galaretką


logoIMG_1601

Najlepsze z możliwych wiosennych ciast. Lekki, kruchy spód, masa mascarpone i świeże owoce. Nie można tego nie lubić:)

Składniki:

Kruche ciast: 

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • sól
  • 4 łyżki cukru pudru
  • jajko

Masa mascarpone:

  • 250 g mascarpone
  • 30 dkg śmietany kremówki (zimnej)
  • 15 dkg cukru pudru
  • cukier waniliowy

Dodatkowo:

  • galaretka (opcjonalnie)
  • truskawki
  • borówki amerykańskie

Wykonanie:

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i wkładamy na 40 minut do lodówki. Blaszkę o średnicy 28 cm smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przenosimy do blaszki. Ciasto dokładnie dziurawimy widelcem, kładziemy na nim folię i obciążamy (można grochem, inną blaszką). Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wkładamy tarę do piekarnika, pieczemy 15 minut po czym zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 minut, do zarumienienia się ciasta.

Krem mascarpone:

Mascarpone miksujemy z cukrem i wanilią. W osobnym garnku miksujemy bitą śmietanę, którą następnie powoli dodajemy do mascarpone, delikatnie ubijając.
Na ostudzony spód wykładamy masę, układamy truskawki, borówki i zalewamy lekko stężoną galaretką.

Ania

logoIMG_1600

logoIMG_1603

logoIMG_1601

logo2

 

Tagi: , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *