Tartaletki z owocami


logo4

To propozycja na mini wersję tarty z mascarpone. Jeżeli zależy Ci na podaniu ślicznych, małych babeczek, udekorowanych owocami to ten przepis jest idealny.

Składniki:

Kruche ciast: 

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • sól
  • 4 łyżki cukru pudru
  • jajko

Masa mascarpone:

  • 250 g mascarpone
  • 30 dkg śmietany kremówki (zimnej)
  • 15 dkg cukru pudru
  • cukier waniliowy

Dodatkowo:

  • truskawki
  • borówki amerykańskie

Wykonanie:

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i wkładamy na 40 minut do lodówki. Foremki na tartę smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przenosimy do form. Ciasto dokładnie dziurawimy widelcem, kładziemy na nich folię i obciążamy). Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wkładamy foremki do piekarnika, pieczemy 15 minut po czym zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 minut, do zarumienienia się ciasta.

Krem mascarpone:

Mascarpone miksujemy z cukrem i wanilią. W osobnym garnku miksujemy bitą śmietanę, którą następnie powoli dodajemy do mascarpone, delikatnie ubijając.
Na ostudzony spody wykładamy masę, układamy truskawki i borówki.

Idealnie pasują na letnie spotkania:)

Ania

logo1

logo4

logo7

Tagi: , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *