Placuszki z płatkami owsianymi i sezonowymi owocami


logoIMG_1590

Jeżeli doceniacie tak samo jak my wartości odżywcze i smakowe płatków owsianych, a macie ochotę na spróbowanie ich w mniej konwencjonalnej formie – ten przepis powinien Wam się spodobać:

35 minut

Składniki:

szklanka płatków owsianych

  • 200 g maślanki lub jogurtu naturalnego
  • jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • opcjonalnie: 2 łyżki mąki razowej
  • oliwa z oliwek

Dodatkowo:

  • syrop klonowy, cukier puder bądź miód gryczany
  • sezonowe owoce

Wykonanie:

Płatki wrzucamy do miski, dodajemy maślankę, jajko, cukier waniliowy, sodę oczyszczoną i miód. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie masa „urośnie”.  Rozgrzewamy patelnię, kropimy ją oliwą z oliwek, a następnie nakładamy porcję placków. Smażymy z każdej strony po 4 minuty, ściągamy na talerzyk.

Ja do placków dodaję syrop klonowy, borówki, maliny, truskawki – pełna dowolność :) Zawsze są pyszne!

Ania

 

logoIMG_1590

logoIMG_1591

logoIMG_1594

 

Tagi: , , , , , , ,

4 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

MarcelaiMarciniSzymus napisał(a):

Smakowicie to wygląda, jutro rano wypróbuję :)

ania i marcin
ania i marcin napisał(a):

Jeszcze lepiej smakuje! smacznego :)

Link napisał(a):

Nie znam nikogo, kto krecilby nosem nad talerzem z nalesnikami. Jedna z ulubionych potraw lat szczeniecych- nalesniki z serem i sezonowymi owocami. Tym razem padlo na swieze truskawki, ktore mrugaly do mnie z lady w warzywniaku ‚wez nas, jestesmy takie ladne’.

    ania i marcin
    ania i marcin napisał(a):

    Nasza też!:) zaczyna się okres na sezonowe owoce, który trzeba wykorzystać w pełni :) smacznego!