Frittata ze szpinakiem, pomidorami i mozzarellą

To pochodzące z Hiszpanii danie, zasmakuje każdemu miłośnikowi zapiekanych jajek. U nas gości ono jako propozycja śniadaniowa, ale idealnie będzie pasowało na przekąskę, czy kolację. Świeże składniki, których w wakacje jest pod dostatkiem, dodadzą soczystości naszej potrawie.
30 min
Składniki:
- 4 garście świeżego szpinaku
- 5 jajek
- 3 łyżki mleka
- jeden, soczysty pomidor
- 2 ząbki czosnku
- opakowanie mozzarelli w kulkach (można również użyć sera koziego, który jeszcze lepiej podkreśli smak pomidorów i szpinaku)
- świeża bazylia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pomidor parzymy we wrzątku. Kroimy na drobną kostkę, usuwając miąższ. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę z oliwek i sprasowany czosnek. Po dwóch minutach dodajemy umyty szpinak. Dusimy 4 minuty.
W międzyczasie rozbijamy jajka, dodajemy mleko, przyprawy, i świeżą bazylię. Wlewamy wszystko na patelnię, dodajemy pomidory i ser. Pozostawiamy na patelni przez 2 minuty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 18 minut.
Gotowe danie możemy posypać świeżą bazylią i zjeść:)
Idealnie do niego pasuje sok ze świeżo wyciśniętej marchewki z odrobiną miodu, przepis TUTAJ.
Ania
Tagi: bazylia, dania fit, frittata ze szpinakiem, jajko, mozzarella, śniadanie
Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!