Frittata ze szpinakiem, pomidorami i mozzarellą


logo1

To pochodzące z Hiszpanii danie, zasmakuje każdemu miłośnikowi zapiekanych jajek. U nas gości ono jako propozycja śniadaniowa, ale idealnie będzie pasowało na przekąskę, czy kolację. Świeże składniki, których w wakacje jest pod dostatkiem, dodadzą soczystości naszej potrawie.

30 min

Składniki:

  • 4 garście świeżego szpinaku
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mleka
  • jeden, soczysty pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • opakowanie mozzarelli w kulkach (można również użyć sera koziego, który jeszcze lepiej podkreśli smak pomidorów i szpinaku)
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Pomidor parzymy we wrzątku. Kroimy na drobną kostkę, usuwając miąższ. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę z oliwek i sprasowany czosnek. Po dwóch minutach dodajemy umyty szpinak. Dusimy 4 minuty.

W międzyczasie rozbijamy jajka, dodajemy mleko, przyprawy, i świeżą bazylię. Wlewamy wszystko na patelnię, dodajemy pomidory i ser. Pozostawiamy na patelni przez 2 minuty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 18 minut.

Gotowe danie możemy posypać świeżą bazylią i zjeść:)

Idealnie do niego pasuje sok ze świeżo wyciśniętej marchewki z odrobiną miodu, przepis TUTAJ.

Ania

logo2

logo3

logo4

Tagi: , , , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *