Krem z ziemniaków


logo1,111

Coś dla amatorów ziemniaków, takich jak moja żona i alternatywa dla frytek!

40 min
4

składniki:

  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 10-12 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki słonecznika łuskanego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 czubata łyżka masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra

Ziemniaki i marchewkę kroimy, a następnie gotujemy w bulionie razem z pietruszką oraz czosnkiem. Co ciekawe, i tutaj mogę się narazić, krem ten smakuje lepiej, kiedy wywar przygotujemy na bazie kostki rosołowej. Smutne, ale prawdziwe! 😉 Kiedy warzywa są już miękkie, całość miksujemy blenderem. Powstały krem stawiamy jeszcze na bardzo małym ogniu, dodajemy uprzednio uprażony słonecznik, masło, mleko i przyprawy. W zupie powinno dać się wyczuć nutę gałki muszkatołowej i kolendry, jeśli nie, to przynajmniej ziemniaki ;P

SMACZNEGO

Marcin

logo1,11

logo1,111

logo10

Tagi: , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *