Krem z ziemniaków

Coś dla amatorów ziemniaków, takich jak moja żona i alternatywa dla frytek!
40 min
4
składniki:
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 10-12 ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki słonecznika łuskanego
- 1/4 szklanki mleka
- 1 czubata łyżka masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra
Ziemniaki i marchewkę kroimy, a następnie gotujemy w bulionie razem z pietruszką oraz czosnkiem. Co ciekawe, i tutaj mogę się narazić, krem ten smakuje lepiej, kiedy wywar przygotujemy na bazie kostki rosołowej. Smutne, ale prawdziwe! 😉 Kiedy warzywa są już miękkie, całość miksujemy blenderem. Powstały krem stawiamy jeszcze na bardzo małym ogniu, dodajemy uprzednio uprażony słonecznik, masło, mleko i przyprawy. W zupie powinno dać się wyczuć nutę gałki muszkatołowej i kolendry, jeśli nie, to przynajmniej ziemniaki ;P
SMACZNEGO
Marcin
Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!