Szakszuka


logo4

Szakszuka Cię nie oszuka. Smakuje co najmniej tak dobrze jak wygląda!

30 min
3

składniki:

  • 4 jajka
  • 3 zielone szparagi
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 duże pomidory
  • 3 łyżki masła/oliwa z oliwek
  • szczypiorek
  • 4 plasterki szynki (parmeńskiej)
  • mała cebulka
  • sól, pieprz, słodka papryka

Pokrój drobno cebulę i posiekaj czosnek. Zeszklij je na rozgrzanym maśle, lub oliwie z oliwek, następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, szynkę i szparagi. My gotujemy je wcześniej na parze przez ok. 10 minut. Po 5 minutach dodaj pokrojone pomidory. Taką kompozycję gotujemy, aż pomniejszy się objętość soku. Nie zapomnij posolić, dodać pieprzu i szczypty słodkiej papryki. Teraz wbijamy jajka. Ja solę je jeszcze i pieprzę, a następnie przykrywam i zostawiam, aż te się zetną. Diabeł tkwi w szczegółach, spróbuj by żółtko nie ścięło się do końca!! Posyp szczypiorkiem i łap za widelec.

SMACZNEGO

Marcin

logo4

logo1

logo3

logo5

Tagi: , , , , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *