Omlet po hiszpańsku

Jak widać omlet omletowi nierówny. Wersja hiszpańska to dodatkowe kalorie i ciekawe połączenie ziemniaka z jajkiem.
30 min
składniki
- 4 jajka
- kilka plasterków kiełbasy np. krakowskiej
- 3 ziemniaki
- 1/2 cebuli
- 1 pomidor
- 1 ogórek kiszony
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek, sól, pieprz
Zacznij od sparzenia pomidora. Ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy w mniej lub bardziej regularne plastry i razem z kiełbasą podsmażamy na oliwie z oliwek. Podobnie robimy z cebulą (my siekamy drobno), a pod koniec jej smażenia dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku. Do miski wbij 4 jajka i roztrzep je. Obierz pomidora ze skórki i podobnie jak ogórka pokrój w kostkę. Pomidora i ogórek wrzuć do jajek, a następnie zalej wszystkim patelnię, na której wcześniej znaleźć się muszą, ziemniaki, kiełbasa, zeszklona cebulka i czosnek. Nie żałuj soli i dopraw pieprzem. Patelnię z tak przygotowanym „już prawie” omletem wstaw do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 15 min. Ogórek daje fajny smaczek, choć znalazł się on w miejsce papryki, za którą Ania nie przepada. Zrezygnowaliśmy też ze śmietany, ale oceńcie sami.
Ole!
SMACZNEGO
Marcin
Tagi: jajko, kiełbasa, omlet, omlet po hiszpańsku, pomidor
2 komentarze
Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

polecamy również inne zestawy śniadaniowe, do kawy w sam raz
Moje dzisiejsze niedzielne śniadanie… rewelacja. Do tego kubek kawy z mlekiem i Przyjaciele na comedy central… Pico Bello!!!