Omlet po hiszpańsku


logoIMG_2026

Jak widać omlet omletowi nierówny. Wersja hiszpańska to dodatkowe kalorie i ciekawe połączenie ziemniaka z jajkiem.

30 min

składniki

  • 4 jajka
  • kilka plasterków kiełbasy np. krakowskiej
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 cebuli
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz

 

Zacznij od sparzenia pomidora. Ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy w mniej lub bardziej regularne plastry i razem z kiełbasą podsmażamy na oliwie z oliwek. Podobnie robimy z cebulą (my siekamy drobno), a pod koniec jej smażenia dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku. Do miski wbij 4 jajka i roztrzep je. Obierz pomidora ze skórki i podobnie jak ogórka pokrój w kostkę. Pomidora i ogórek wrzuć do jajek, a następnie zalej wszystkim patelnię, na której wcześniej znaleźć się muszą, ziemniaki, kiełbasa, zeszklona cebulka i czosnek. Nie żałuj soli i dopraw pieprzem. Patelnię z tak przygotowanym „już prawie” omletem wstaw do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 15 min. Ogórek daje fajny smaczek, choć znalazł się on w miejsce papryki, za którą Ania nie przepada. Zrezygnowaliśmy też ze śmietany, ale oceńcie sami.

Ole!

SMACZNEGO

Marcin

logoIMG_2016

logoIMG_2024

logoIMG_2033

Tagi: , , , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Jimmy napisał(a):

Moje dzisiejsze niedzielne śniadanie… rewelacja. Do tego kubek kawy z mlekiem i Przyjaciele na comedy central… Pico Bello!!!