Placki ziemniaczane


logoIMG_2055

Z cyklu – smaki dzieciństwa. Placki ziemniaczane to nic wyszukanego, chyba że szukasz  czegoś „innego”.

40 min

składniki:

placki ziemniaczane

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • sól pieprz

wiejskie tzatziki

  • 300 g serka wiejskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • ogórek (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Placki ziemniaczane kojarzą mi się z dzieciństwem i wołaniem mamy „dzieci, kto pomoże mi zetrzeć ziemniaki?”. Sprawa jest niezwykle prosta i smaczna (o ile oczywiście macie maszynkę:). Zetrzyj na drobnej tarce ok. 2 kg ziemniaków i 2 cebule. Młode ziemniaki mają więcej wody, wiec dobrze jest jej trochę odlać. Do powstałej masy wbij 2 jajka, i wsyp 2 łyżki mąki. Posól, popieprz i wymieszaj. Placki smażymy na głębokim tłuszczu. W międzyczasie przygotuj tzatziki. Do serka wiejskiego przez praskę wciśnij 3 ząbki czosnku, dopraw solą i pieprzem. Można również zetrzeć na dużych oczkach i dodać ogórka.

to prawdziwy POWRÓT DO PRZESZŁOŚCI..

SMACZNEGO

Marcin

logoIMG_2043

logoIMG_2055

logoIMG_2058

Tagi: , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *