Tortilla z chrupiącym kurczakiem


logoIMG_2094

Jeżeli spodziewacie się gości, urządzacie mini przyjęcie, to tortilla będzie świetną przekąską, która każdemu zasmakuje i zaspokoi głód na długi wieczór.

40 min

Składniki:

  • 4 placki tortilli pszennej
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • 4 plastry sera koziego (może być żółty, ja daje kozi bo nadaje wyrazistości potrawie)
  • sałata (ja dałam tym razem rzymską ale świetnie będzie pasowała również pekińska)
  • zielony ogórek lub korniszony
  • pomidor
  • przyprawy: sól, pieprze, bazylia

Sos czosnkowo-pomidorowo-majonezowy:

  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • jeden ząbek czosnku
  • sól

Wykonanie:

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w paseczki, doprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią. Odstawiamy w marynacie na pół godziny do lodówki. Następnie wszystkie kawałki panierujemy i smażymy na oliwie z oliwek.
W międzyczasie wszystkie składniki sosu mieszamy, przepuszczając przez praskę ząbek czosnku i doprawiając do smaku solą. Tortillę wkładamy na 10 sekund do piekarnika, wyjmujemy podgrzaną.
Placek kładziemy na złotku, smarujemy sosem, kładziemy poszarpaną sałatę, pokrojony w paski ogórek, pomidor i ser, dodajemy kurczaka. Na wierzch nakładamy jeszcze troszkę sosu. Tortille zwijamy końcami do środka, podwijając spód. Zawijamy w złotko i pałaszujemy!

Smacznego
Ania:)

logoIMG_2094

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

Tagi: , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *