Torcik śliwkowy Babci Eli


logoIMG_6094

Torcik, który prezentujemy jako pierwszą zdobycz z ostatniej wizyty w rodzinnych domach, to poezja smaku! I wcale nie przesadzam używając tak górnolotnych słów. Babcia Ela to Mistrzyni w kuchni, a jej ciasta owiane są już legendą w rodzinie mojego męża. Jak sama babcia mówi, to ciasto wymyśliła na poczekaniu! Mamy nadzieje, że kiedyś też będziemy w stanie wymyślać takie smakołyki ad hoc!

1,5 h
10

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu

Krem:

  • margaryna Palma
  • 410 g serka naturalnego (Babcia rekomenduje „Twój ulubiony”)
  • 1 kieliszek alkoholu (może być wódka)
  • 10 dkg cukru pudru

Masa śliwkowa

  • 2 dżemy śliwkowe
  • 2 galaretki gruszkowe

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier. W osobnym garnuszku ubić żółtka, ocet i proszek do pieczenia. Wymieszać masę z białek i żółtek. Dodać mąkę mieszając drewnianą łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nastawić na 175 stopni i piec 40 minut. Gdy biszkopt ostygnie, podzielić go na dwie części.

Krem:

Margarynę, serek, cukier oraz alkohol zmiksować, odstawić na pół godziny do lodówki.

Masa śliwkowa:

Dżem mieszając doprowadzić do wrzenia na ogniu, ściągnąć z gazówki i dodać galaretkę. Dokładnie wszystko wymieszać.

Torcik:
Pierwszy placek smarujemy kremem, następnie masą śliwkową. Kładziemy drugi placek i robimy z nim to samo. Na wierzch układamy borówki.

To jest pyszne!

 

rozmiar1

rozmiar3

rozmiar4

rozmiar2

Tagi: , , , ,

1 komentarz

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Agnieszka J. napisał(a):

Potwierdzam, torcik znakomity! Też byłam na tym rodzinnym spotkaniu i te pychotki jadłam…