Blok czekoladowy


wyróżniający

To chyba moja ulubiona słodkość! Pierwszy raz spróbowałam bloku czekoladowego u mojej przyjaciółki Asi, która robi go najlepiej na świecie! Zawsze, kiedy do niej przyjeżdżałam prosiłam o ten rarytasik. Niestety, odległość jaka nas podzieliła zmusiła mnie do nauki wykonywania tego smakołyku, który dzięki połączeniu mleka w proszku i kakao, naszym rodzicom kojarzy się z czasami PRL. W obliczu braku słodyczy, tak właśnie robiło się produkty czekoladopodobne. Na szczęście, u nas jest to okazjonalny przysmak, a czasy bez czekolady już raczej nie wrócą.

30 min
10

Składniki:

  • kostka margaryny
  • opakowanie pełnotłustego mleka w proszku
  • 1 szklanka cukru
  • 10 łyżek kakao
  • 3 duże opakowania herbatników
  • 1/3 szklanki wody

Wykonanie:

Margarynę topimy na małym ogniu, dodajemy cukier, wodę, doprowadzamy do roztopienia nieustannie mieszając. Ściągamy z ognia i studzimy.
Mleko w proszku, kakao i pokruszone herbatniki mieszamy razem. Dodajemy do nich roztopioną margarynę i dokładnie mieszając zagniatamy. Masę wkładamy do keksówki. Po nocy spędzonej w lodówce blok jest gotowy do jedzenia.

Bon appetit!

Ania:)

rozmiar5

rozmiar4

rozmiar2

rozmiar1

 

Tagi: , , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Bea napisał(a):

Czy musi być margaryna?Dlaczego nie masło?

    ania i marcin
    ania i marcin napisał(a):

    Pani Basiu, może być masło. Ja zawsze dawałam margarynę, ponieważ tak nauczyła mnie przyjaciółka ale z masłem będzie z pewnością bardziej delikatny w smaku. Smacznego :)