Roladki ze schabu mamy Stasi


wyróżniające

Mama, mamusia, „szeryf:)”, dokładnie tak mogę określić moją mamę Stasię:) Od zawsze na posterunku, całkowicie poświęciła się wychowaniu mnie i mojej starszej siostry, rezygnując z pracy zawodowej. Po szkole, zawsze czekał na nas ciepły i pyszny obiad. Oczywiście tata również mógł liczyć na specjalne względy;) Chyba każdy przyzna, że kuchnia mam jest jedyna, niepowtarzalna i najsmaczniejsza na świcie! Pierwsza, którą miałam okazję poznać i na której mogłam się wzorować. Ostatnia wizyta w domu przypomniała mi domowe smaki, którym mama była wierna od zawsze. Dzisiaj chcielibyśmy się z Wami podzielić przepisem na klasyczne roladki, idealne na niedzielny obiad.

1,5 h
5

Składniki:

  • 1 kg schabu (dobry młody i świeży schab, nie powinien być zbyt wysoki, za to miękki,
  • tak by można w nim głęboko zanurzyć palec)
  • 9 kawałków szynki parmeńskiej
  • 5 średniej wielkości ogórków kiszonych
  • 30 dkg startego sera żółtego
  • 9 plasterków wędliny
  • 2 pieczarki
  • cebula

Wykonanie:

Schab umyć, pokroić na 9 kawałków i rozbić za pomocą tłuczka. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie na kawałkach mięsa poukładać dodatki: ser, szynkę, pieczarki pokrojone w piórka i ogórki. Zwinąć w rolki, owinąć szynką parmeńską. Delikatnie obsmażyć na oliwie z oliwek na patelni. Naczynie gliniane wysmarować oliwą, wyłożyć cebulą, pieczarkami i przełożyć do niego roladki.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni, włożyć do pieca roladki, przykryć naczynie. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i dusić jeszcze przez 45 minut (kwadrans przed końcem zdjąć pokrywkę). ROLADEK NIE TRZEBA PODLEWAĆ, SOK KTÓRY WIDAĆ NA ZDJĘCIACH, PUŚCI MIĘSO I PIECZARKI. Można go później wykorzystać do zrobienia sosu.

Gwarantuję, że aromat potrawy i jej smak na długo nie pozwoli Wam o sobie zapomnieć:)

SMACZNEGO

Ania i Marcin:)

 

 

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar4

rozmiar5

Tagi: , , , , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wiola napisał(a):

Dwie pieczarki do całego dania ?

    ania i marcin
    ania i marcin napisał(a):

    Pani Wioletto, mam daje tylko dwie, drobno pokrojone ale oczywiście można użyć większej ilości pieczarek:) pozdrowienia