Rogaliki babci Eli


wyróżniające

Rogaliki z nutellą to kolejna propozycja Babci Eli, której smakołyki uwielbia cała rodzina. Łatwe do wykonania i zawsze tak samo dobre! Zadowolą każde podniebienie :)

45 min
10

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 75 dkg drożdży
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g śmietany
  • Nutella

Wykonanie:

Drożdże wymieszać ze śmietaną. 3 jajka i jedno żółtko (białko wykorzystamy w dalszej kolejności), margarynę, cukier biały, cukier waniliowy i drożdże ugniatamy na kruche ciasto, wkładamy na godzinę do lodówki. Wyciągamy, wałkujemy i kroimy kwadraciki 5 x 5 cm. Na środek łyżeczką nakładamy nutellę i składamy kwadraty w rogaliki. Układamy na wysmarowanej margaryną blaszce, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez kwadrans.

Smacznego!

Ania i Marcin

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *