Placki ziemniaczane z papryką


wyróżniające

Pierwszy raz jedliśmy placki ziemniaczane w takiej postaci! Puszyste i chrupiące, z dodatkiem papryki. Tajemnicą placków jest ucieranie ich na tarce do warzyw o dużych oczkach. Co tu dużo mówić, chociaż przepis prosty, tato Rysiek kolejny raz udowodnił, ze jest mistrzem w kulinarnym fachu.

30 min
5

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków (ok. 1 kg)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 papryka
  • przyprawy: sól, pieprz
  • olej

Wykonanie:

Ziemniaki ścieramy na tarce do warzyw o grubych oczkach. Odlewamy wodę, zwłaszcza jeśli są to młode ziemniaki, wtedy jest jej więcej. Dodajemy szklankę mąki, mleka, jajko, startą paprykę i przyprawy. Całość należy dokładnie wymieszać.

Placki smażymy na głębokim oleju. Do potrawy idealnie pasują tzatziki, na które przepis znajdziecie TUTAJ.

Smacznego:)

Ania i Marcin

 

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

Tagi: , , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

kasia napisał(a):

Tam wyraźnie widać coś zielonego.