Tarta z jabłkami i kremem budyniowym


wyróżniające2

Idealnie kruche ciasto + domowej produkcji budyń + jabłka z polskich sadów = przepis na doskonały nastrój i rewelacyjne, delikatne ciasto!:)

2 h
5

składniki:
ciasto:

  • 175 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 75 g masła
  • szczypta soli

krem budyniowy:

  • 250 ml mleka 3,2%
  • cukier waniliowy
  • 3 żółtka
  • 40 g cukru
  • 12 g mąki pszennej
  • 10 g mąki ziemniaczanej

dodatkowo:

  • 5 jabłek
  • 10 g cukru

 

Z podanych składników zagnieć ciasto. Włóż je do woreczka i na godzinę odstaw do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Obieramy jabłka i kroimy na cienkie plastry. Przekładamy je do miski i mieszamy z cukrem. Formę o średnicy mniej więcej 20 cm wykładamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Nie żałujemy „pchnięć”, to bardzo ważne, żeby podczas pieczenia do ciasta dostało się powietrze. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy odsączone z soku jabłka i podsmażamy na dużym ogniu przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Przystępujemy do robienia kremu. W tym celu zagotuj mleko w garnuszku i dodaj cukier waniliowy. Po 5 minutach odstaw. Utrzyj żółtka z cukrem na kogel-mogel oraz dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszając wlej do utartych żółtek ciepłe mleko. Przelej masę ponownie do garnka i podgrzej na średnim ogniu nieustannie mieszając. Doprowadź do wrzenia.
Tak powstały krem przelewamy na podpieczony spód, a na wierzchu układamy jabłka. Wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 20 min. Sugerowana temperatura to 180 stopni.

SMACZNEGO
Ania :)

rozmiar1

rozmiar4

rozmiar3

rozmiar2

Tagi: , , , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *