Królik w sosie własnym


wyróżniający

Polecamy każdemu, kto po tradycyjnym schabowym szuka w swojej kuchni czegoś nowego. Coś na weekend od Taty Ryśka.

1h 15 min
5

składniki:

  • królik
  • 2 duże cebula
  • 100 ml śmietany 30%
  • mąka pszenna
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • pieprz ziołowy
  • sól morska
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy

Królika porcjujemy i oprószonego solą morską obsmażamy na tłuszczu, tak by z zrumienił się z obu stron. Wyciągamy. Na drobnej tarce do ziemniaków trzemy cebulę, by była miałka. Wędruje ona na patelnię w miejsce królika z łyżeczką pieprzu ziołowego. Gdy się zrumieni podlewamy ją wodą i dodajemy kolegę z rodziny zającowatych. Tak dusi się on na patelni przez 45-50 min.

W małej ilości wody (ok. 3 łyżki stołowe) i 100 ml śmietany 30% rozrabiamy 1 łyżkę mąki. Dodajemy i mieszamy doprowadzając sos do wrzenia. Tak królik dusi się jeszcze kilka minut.

Idealnie pasuje do niego czerwona kapusta. Poszatkowaną wrzucamy na ok. 15 min. do wrzątku. Pilnujemy, ponieważ lubi wykipieć. Odstawiamy do wystudzenia, dodając troszkę soku z cytryny albo kwasku cytrynowego dla koloru. Wrzucamy posiekaną cebulkę, dodajemy sól, pieprz i oliwę, bądź olej.

SMACZNEGO
Ania i Marcin

 

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

Tagi: , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *