Sałatka z roszponką, kozim serem, szynką parmeńską i jajkiem w koszulce


wyróżniające

Ta wiosenna sałatka, to pomysł na szybie i bardzo lekkie danie. Dodatek sosu francuskiego sprawia, że ma ona unikatowy smak. Jajko w koszulce w towarzystwie roszponki i sera koziego zadowoli najbardziej wymagające podniebienie:)

30 min

Składniki:

  • pół opakowania roszponki
  • pomidor
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • 6 plasterków sera koziego
  • dwa jajka
  • pół czerwonej cebulki
  • ocet

sos:

  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz
  • czosnek (dwa ząbki)

opcjonalnie:

  • 3 kromki chleba
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Zacznij od sosu, Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj resztę składników, pomieszaj. Włóż do lodówki na 20 minut.

Roszponkę umyć, wysuszyć. Ułożyć na dwóch talerzach. Pomidora sparzyć. Obrać ze skórki, pokroić w kostkę i podzielić. Szynkę parmeńską podzielić na dwa talerze, tak samo zrobić z serem. i pokrojoną czerwoną cebulką.
Zagrzać wodę w garnku. Dodać ocet i sól. Ugotować jajka w koszulce. Do gotującej wody rozbić jajka i gotować dwie minuty, wyciągnąć za pomocą sitka i po jednym jajku dodać do sałatki. Na końcu wszystko polać sosem.

My dodatkowo zrobiliśmy grzanki: pokroić w trójkąty chleb, skropić oliwą z oliwek i włożyć na 15 minut do piekarnika.

Gwarantuję, że każdemu zasmakuj!!!!

Ania

 

rozmiar3

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar4

buźkarozmiar5

Tagi: , , , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *