Zapiekanka pasterska


wyróżniające

Danie składa się z dwóch części. To mięsno-warzywna potrawka zapieczona pod powierzchnią pure ziemniaczanego. Istotą dania, jest pierzyna z ziemniaków, wzbogacona o serowy dodatek.

1,5 h

składniki:

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 średnie marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz ziołowy, tymianek, rozmaryn

ziemniaczana pierzyna:

  • 1 kg ziemniaków
  • 80 g sera cheddar
  • mleko
  • 80 g masła
  • gałka muszkatołowa, papryka słodka

Na początek nastaw ziemniaki. Pokrój drobno warzywa: łodygi selera, marchewki, cebulę i czosnek. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek. Wszystko razem dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając bulionem. Warzywa muszą być miękkie. Po około 10 minutach wrzucamy mięso. Całość, nieco na skróty, doprawiamy, solą, pieprzem ziołowym, tymiankiem, rozmarynem i przyprawą do wołowiny. Kiedy bulion już się wygotuje podlewamy mięso czerwonym wytrawnym winem.
Kiedy ziemniaki się ugotują, odcedź je, dodaj 4-5 łyżek masła, szczyptę gałki muszkatołowej, odrobinę mleka (tym w zasadzie regulujemy konsystencję, więc ilość jest bliżej nieokreślona) i ok. 80 g startego sera cheddar, ale śmiało może być go więcej. Utłucz na pure.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Umieść w nim potrawkę, a następnie przykryj warstwą pure. Zapiekankę trzymamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 50 min. Pozwól ziemniakom się zrumienić. Wyjmij, zjedz, przemyśl, powtórz! :)

SMACZNEGO
Marcin

 

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar4

rozmiar3

Tagi: , , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *