Placuszki jogurtowe z borówkami


wyróżniające

Tegoroczne lato obfitowało w owoce, wśród nich nasze ulubione borówki amerykańskie. Coraz częściej uprawiane są one na terenie kraju. Dzisiaj polecam sposób na ich śniadaniowe użycie w placuszkach.

15 min

 

składniki:

  • szklanka jogurtu naturalnego
  • borówki (według uznania, ja wsypałam szklankę)
  • jajko
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • oliwa z oliwek
  • pół szklanki mąki
  • szczypta soli
  • cukier puder lub syrop klonowy

wykonanie:

Owoce myjemy i suszymy. Jogurt, jajko, mąkę, sól oraz sodę mieszamy i dodajemy owoce. Rozgrzewamy patelnię, Podgrzaną oliwę z oliwek wlewamy do masy. Na patelni smażymy małe placuszki.

Borówki mogą popękać, ale spokojnie, to tylko nada kolorytu potrawie:)

Według uznania posypujemy cukrem pudrem bądź syropem klonowym.

Smacznie, szybko i zdrowo!

Ania

rozmiar3

rozmiar4

rozmiar1

Tagi: , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

kasia napisał(a):

‚Podgrzaną oliwę z oliwek wlewamy do masy” – ile tej oliwy podgrzac i czy wlewamy ją do masy ?

    ania i marcin
    ania i marcin napisał(a):

    Kasiu ja wlewam około pół łyżeczki na patelnie i ją rozgrzewam a następnie przelewam do masy.