Placuszki dyniowe


wyróżniające2

Aksamitne i delikatne, bardzo dobre, by maluchy zaczęły dzień od uśmiechu.

20 min
3

składniki:

  • 1 szklanka pure z dyni
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju

W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki. W drugiej roztrzep jajko z trzema łyżkami oleju. Połącz zawartość obu naczyń, a następnie dodaj szklankę jogurtu naturalnego i szklankę pure z dyni.

Pure jest bardzo proste do przygotowania, najlepiej przygotować je dzień wcześniej. Obieramy dynię i kroimy ją w kostkę. Wrzucamy do garnka i podlewamy wodą, a następnie gotujemy, aż będzie zupełnie miękka, wręcz rozgotowana. Blendujemy i pozbywamy się nadmiaru wody.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Z jednej łyżki stołowej formujemy jeden placuszek, tak by były niewielkie, co ułatwi ich przewracanie. Ściągnięte posypujemy cukrem pudrem, lub podajemy z miodem. Palce lizać!!

SMACZNEGO

Marcin

 

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar4

rozmiar3

 

 

Tagi: , , ,

4 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gosia napisał(a):

Przepyszne!! Naprawdę dobry przepis.

Hosting napisał(a):

Pancakes na sniadanie? A moze placuszki dyniowe na slodko? Z miodem lub owocami? Albo placuszki z syropem klonowym lub z syropem z agawy?