Puszyste naleśniki


wyróżniające

Kupiliśmy jakiś czas temu uroczą patelnię w kształcie głowy krówki. Najlepiej wychodzą na niej puszyste naleśniki, które zachęca swoim kształtem i smakiem do jedzenia największego niejadka:)

20 min
4

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka sody oczyszczanej
  • dwa jajka

Wykonanie:

Oddziel żółtko od białka. Mleko, mąkę, sól, cukier waniliowy, sodę i żółtko utrzeć na jednolitą masę. Białko ubij mikserem i powoli dodaj do masy.
Rozgrzej oliwę na patelni, nadmiar dodaj do masy. Smaż naleśniki do zarumienienia.

Można podać je z owocami i jogurtem naturalnym (aby było zdrowo), w wersji mniej zdrowej można dodać bitą śmietanę:)

 

rozmiar1

rozmiar3

Tagi: , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *