Zupa krem z dyni


wyróżniające

Sezon na dynie ogłaszamy za otwarty! Po dyniowych placuszkach przyszedł czas na zupę krem z dyni.

składniki:

    • mała dynia (ok. 1,5 kg)
    • 200 ml mleka
    • 200 ml bulionu warzywnego
    • 4 ząbki czosnku
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • sól morska, pieprz ziołowy
    • natka pietruszki

 

Wykonanie zainspirowane przepisem Magdy Gessler odnalezionym przez nas gdzieś w sieci. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy mlekiem i bulionem, a następnie gotujemy do miękkości przez ok. 15 min., doprawiając przy tym solą. Siekamy drobno czosnek i wrzucamy go do zupy, gotując kolejne 5 min. Całość rozdrabniamy blenderem i doprawiamy odpowiednio pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową. Oryginał zakładał dodanie jeszcze 200 ml śmietanki kremówki. Zupa i bez niej wydała nam się delikatna i aksamitna. Po prostu pyszna! Z chęcią poznamy wasze zdanie na ten temat :)

POZDRAWIAMY

Ania i Marcin

 

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

Tagi: , , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *