Kotlety mielone i potrawka z fasolki szparagowej


wyróżniające2

Kotlety mielone to kwintesencja polskiej, domowej kuchni. Ile osób, tyle sposobów ich wykonania. Dzisiaj zaprezentujemy nasz pomysł. Dodatkowo przepis na wyjątkową potrawkę z fasolki szparagowej i anchois. Tym samy łączymy kuchnię tradycyjna z nowatorską:)

40 min
4

Składniki:

Kotlety mielone:

  • 40 dkg mięsa wieprzowego
  • 40 dkg mięsa wołowego
  • cebula
  • jedna czerstwa bułka
  • jajko
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • przyprawy: sól, pieprz, estragon, słodka papryka , gałka muszkatołowa
  • mleko

Potrawka z fasolki szparagowej:

  • fasolka szparagowa (żółta i zielona)
  • 4 ząbki czosnku (po 1 na osobą)
  • anchois (dwie małe puszeczki)
  • pomidory w puszcze (w kawałkach)
  • przyprawy: sól morska, pieprz czarny, rozmaryn

Wykonanie:

Kotlety mielone:

Mięso dokładnie umyć i zmielić w maszynce. W międzyczasie czerstwą bułkę zamoczyć w mleku i pozostawić do wchłonięcia. Pokroić w kostkę cebulę i zeszklić na patelni.

Mięso doprawić podanymi przyprawami (polecam spróbować surowe mięso czy jest dostatecznie doprawione). Dodać jajko, odcisnąć bułkę z mleka i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Formować z mięsa kotleciki, a następnie obtoczyć je w bułce tartej. Rozgrzać patelnię, dodać tłuszcz (wg uznania, może być oliwa z oliwę, smalec lub olej) i smażyć przez około 20 minut, co jakiś czas przewracając.

Ania:)

Potrawka z fasolki szparagowej:

Zaczynamy od ugorowania fasolki (kroimy ją w mniejsze 3 kawałki). Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy drobno posiekany czosnek, uważając by nadto się nie zrumienił. Po chwili dodajemy anchois. Bardzo szybko zmienia swoją konsystencję, w kilkanaście sekund rozpuszcza się niemal całkowicie. Na patelnię wędrują pomidory i 2-3 gałązki świeżego rozmarynu. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy fasolkę i dusimy przez ok. 5-10 min. Podawać można z posiekaną natką pietruszki

Marcin

SMACZNEGO!

 

rozmiar2

rozmiar1

rozmiar3

Tagi: , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *