Chleb ze słonecznikiem i żurawiną


wyróżniające

To zabawne, że w czasach, gdy półki sklepowe zalewają towary importowane z całego świata, każdy siedmiolatek posiada telefon komórkowy, a restauracje wyrastają, jak grzyby po deszczu, prawdziwy chleb, naturalny, bez ulepszaczy, spulchniaczy i innych „E” stanie się  prawdziwym rarytasem, Złotym Graalem naszych czasów. By mieć 100% pewność, że jesz chleb w jego czystej postaci, proponujemy, byś spróbował upiec go sam:)

1,5 h
5

składniki:

  • 1 łyżka zakwasu
  • 0,5 kg mąki pszennej typ 650
  • 15 dag mąki żytniej
  • szklanka łuskanego słonecznika
  • 2 garście żurawiny
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • 500 ml wody mineralnej gazowanej

Sprawa jest dość prosta, jeśli już uda Wam się wyhodować zakwas, lub jak w naszym przypadku dostaniecie go od Teściowej. Należy połączyć obie mąki, dodać sól, cukier i dodatki (słonecznik i żurawina). Następnie wlej połowę wody, zacznij zagniatać ciasto, dodaj łyżkę zakwasu i resztę wody. Ciasto powinno mieć konsystencję przypominającą nieco dobrze wyrobioną plastelinę. Ciasto zagniataj rękoma, następnie pozostaw na dwie godziny w naczyniu przykrytym kuchenną szmatką. Przed przełożeniem go do formy, wysmaruj ją masłem i obsyp płatkami owsianymi (my używamy błyskawicznych, są drobniejsze). Przełóż ciasto do formy i pozostaw na 10-11 godzin, nim zabierzesz się za pieczenie. My odstawiamy je na noc, przykryte szmatką w ciepłym miejscu, by nieco wyrosło. W niedzielę rano wsadzamy masę do piekarnika na ok. 70 min. Ustawiamy 180 st. i grzanie od dołu z termoobiegiem. Spróbujcie w ten sposób zacząć niedzielę, polecamy!

SMACZNEGO

Ania i Marcin

 

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar1

 

Tagi: , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *