Kruche ciasto ze śliwkami i pianką


wyróżniające

Koniec lata/początek jesieni to sezon na polskie śliwki. Te pyszne owoce świetnie nadają się do robienia przetworów oraz do wykorzystywania ich na świeżo. Dzisiaj chciałbym Was zachęcić do zrobienia idealnie kruchego ciasta z masą budyniową i oczywiście śliwkami w roli głównej. Gwarantuje, że w jego towarzystwie jesień nie będzie taka ponura:)

1h 30 min
10

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru

Nadzienie bezowo-budyniowe:

  • 4 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • pół szklanki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • pół kilograma śliwek węgierek
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Kruche ciasto szybko zagnieść, podzielić na dwie części (60/40), zawinąć do woreczka i włożyć na około 40 minut do zamrażalnika.
Blachę (ja miałam okrągłą) wyłożyć papierem i wysmarować masłem. Nastawić piekarnik na 190 stopni. Większą część ciasta zetrzeć na dużych oczkach tarki i podpiec przez 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Następnie wsypać budyń i dokładnie wymieszać. Na koniec wlać olej,ciągle mieszając.
Na ostudzony spód wylać masę bezową, wyłożyć pokrojone i oprószone mąką ziemniaczaną śliwki. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.
Wszystko wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Gwarantuję dobry smak !

Ania

 

rozmiar2

rozmiar1

rozmiar3

rozmiar4

rozmiar5

Tagi: ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *