Kopytka z potrawką warzywno-mięsną


wyróżniające

Przepyszny, domowy obiad w wykonaniu Mamy! Kopytka to tradycyjna potrawa, będąca specjalnością domowej kuchni. Tym razem jednak, podane zostały z pyszną potrawką z warzyw i buraczkami. Palce lizać!

2 h
5

Składniki na kopytka:

  • 1/2 kg ziemniaków średniej wielkości (ugotowanych)
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • sól

Składniki na potrawkę:

  • 2 małe cebule
  • 2 marchewki
  • 6 pieczarek
  • 1 mała cukinia
  • pierś z indyka
  • 2 łyżki wywaru z rosołu
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Składniki na surówkę:

  • 5 buraków
  • 2 marchewki
  • sól, pieprz
  • cebula
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Kopytka:
Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajko, sól, mąkę i zagnieść wszystko. Uformować na stolnicy wałeczki około 3 cm, pokroić w mniejsze kawałki. Gotować w osolonej wodzie.

Potrawka:
Wszystkie warzywa (oprócz cukinii) obrać i pokroić w kostkę. Podobnie mięso. Rozgrzać patelnię, wrzucić warzywa, poddusić i dodać mięso. Doprawić solą i pieprzem. Cukinię umyć, pokroić w kostkę, dodać na patelnię. Wszystko zalać wywarem z rosołu. Dusić kwadrans. Po tym czasie odlać 3 łyżki wywaru do szklanki, w której rozpuszczamy mąkę. Można dodać do niego również dwie łyżki jogurtu naturalnego. Mieszamy i dodajemy na patelnię. Smażymy 5 minut.

Surówka:
Buraki, marchewkę i cebulę obrać. Buraki ugotować, marchewkę również. Ostudzić i zetrzeć na tarce. Cebule pokroić na bardzo małą kosteczkę. Wszystko pomieszać i doprawić solą i pieprzem, zalewając oliwą. Można dodać jeden ząbek czosnku.

Pyszne! Wszystko razem powala smakiem!
Smacznego

rozmiar1

rozmiar3

rozmiar2

Tagi: , , , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Virtual server napisał(a):

Odkrawam g rna czesc chleba. Wyskubuje srodek. Wydrazonych chleb zapiekam 15-20 minut w 175 stopniach Celsjusza. Chleb wypelniam goraca potrawka przed samym podaniem.