Jajko w cieście francuskim


wyróżniające

Efektowne i bardzo smaczne. Śniadanie, wobec którego nikt nie pozostanie obojętny:)

30 min
2

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • pomidorki koktajlowe
  • serek pleśniowy (np. President, Brie)
  • jajko (zaufane)
  • szynka parmeńska
  • drobny szczypiorek
  • majonez

Kokilki wykładamy ciastem francuskim (może wystawać ponad brzegi). Następnie wzdłuż ścianek rozciągamy plasterek szynki parmeńskiej, lub porozrywaną po prostu wrzucamy do środka. My na spód kładziemy jeszcze plasterek żółtego sera. Wbijamy jajko. Wkładamy do kokilki kawałek (trójkącik) serka np. Brie i przekrojonego w pół pomidorka koktajlowego. Solimy, pieprzymy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (185 st.) na 20-25 min. Sami musicie wyczuć piekarnik. Jajka, których użyjecie również wpłyną na długość pieczenia. Wypracujcie wasz własny sposób i zajadajcie ze smakiem oryginalnie podane i niezwykle smakowite śniadanie.

Dzieło wieńczy, szczypiorek!

SMACZNEGO

Marcin

 

rozmiar1

rozmiar3

rozmiar2

rozmiar5

rozmiar4

 

Tagi: , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *