Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi


wyróżniające

Po ostatniej wizycie w domu, weszliśmy w posiadanie kilku słoiczków domowych powideł śliwkowych. Nie muszę dodawać, że są przepyszne, gdyż otrzymaliśmy je od mamy :) Od razu narodził się pomysł upieczenia czegoś z ich głównym udziałem. Najlepsze połączenie powideł to kruche ciasto, pianka bezowa i odrobina świeżych owoców. Ja użyłam gruszki. Mam nadziej, że to połączenie przypadnie Wam do gustu:)

2 h
10

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao

Dodatkowo:

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 300 g powideł śliwkowych
  • 1 gruszka

Wykonanie:

Kruche ciasto szybko zagnieść, podzielić na  trzy części (50/25/25). Do jednej z części o wielkości 25% ciasta dodać kakao.  Wszystkie części wrzucić do woreczków i włożyć na około 40 minut do zamrażalnika.
Blachę (ja miałam okrągłą) wyłożyć papierem i wysmarować masłem. Nastawić piekarnik na 190 stopni. Większą część ciasta zetrzeć na dużych oczkach tarki i podpiec przez 10 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder. Gruszkę obrać, pokroić na malutką kostkę.
Na pierwszą część podpieczonego ciasta wyłożyć powidła, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto. Wyłożyć ubite białko, pokrojone gruszki i zetrzeć ostatnią część jasnego ciasta.

Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego!

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

 

Tagi: , , , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

roma.t. napisał(a):

Kruche ciasto robię podobnie, dodaję jeszcze całe jajko. i koniecznie maslo. Ten przepis wypróbuję napewno. Lubię kruche ciasta z owocami.

    ania i marcin
    ania i marcin napisał(a):

    Bardzo mi miło:) proszę podzielić się efektami. Ja również uważam, że tylko masło gwarantuje najlepszy smak kruchego ciasta. Pozdrawiam gorąco.