Powidła śliwkowe


wyróżniające

Tym razem Mama Agnieszka dała nam lekcję i niesamowite powidła śliwkowe. Już zacieramy ręce, na myśl, co uda nam się z nich zrobić. Zapraszamy!

3 dni
16 słoiczków (0,3l)

Składniki:

  • 10 kg śliwek węgierek (10l wiadro)
  • 1 kg cukru

Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Smażymy je w rondlu na wolnym ogniu. Zdałby się taki, co to nie przywiera. Przed wrzuceniem śliwek do rondla można wlać odrobinę wody, żeby nie przywarły. Od czasu do czasu mieszamy. Smażenie trwa 3 dni. Trzeciego dosypujemy cukier i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.

Na koniec myjemy i wyparzamy słoiki. Przekładamy powidła i pasteryzujemy ok. 45 min.

Jeden ze sposobów ich wykorzystania znajdziecie tutaj: kruche ciasto z powidłami śliwkowymi

SMACZNEGO

Ania i Marcin

 

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

Tagi: , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *