Roztrzepaniec z powidłami śliwkowymi


wyróżniające2

Wypieki Babci Eli nie wymagają rekomendacji. Polecamy przepis i zapraszamy na bloga!

 40 min
 10

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 słoiczka powideł (ok. 150 g)
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego

W pierwszej kolejności ubijamy białka. Następnie dodajemy żółtka, cukier, cynamon i kakao, ucierając dodajemy również powidła. Łączymy ze sobą i mieszamy mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Zasadniczo, ciasto to nie wymaga wielkiej dbałości. Na tym etapie łączymy wszystko dodając mleko. Na samym końcu dodajemy olej, a całość pieczołowicie mieszamy. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175-180 st. przez ok. 40 min. Dobrze jest jednak poznać własny piekarnik i kierować jego kapryśną naturą.

Dziękujemy Babciu.

SMACZNEGO

Ania i Marcin

 

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar4

Tagi: , , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

krystyna napisał(a):

Tak prosto wygląda, można po upieczeniu urozmaicić :) jeżeli ktoś lubi :)

    ania i marcin
    ania i marcin napisał(a):

    Można urozmaicić, np. polewą czekoladową lub przekroić ciasto na pół i przełożyć marmoladą :) Pozdrawiamy :)