Placki z dynią i cukinią


wyróżniające

Jesień to czas, w którym nasz naszych stołach króluje dynia. Można ją przyrządzić na słodko i w sposób wytrawny. Dzisiaj propozycja na na szybkie śniadanie. Placuszki z dyni w towarzystwie cukinii. Wszystko podane z sosem jogurtowo – ziołowym.

20 min
2

Składniki:

  • 1/2 średniej dyni
  • 1 mała cukinia
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Sos jogurtowo – ziołowy 

  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz, suszona bazylia
  • 1 mały żabek czosnku

Wykonanie:

Dynę obrać ze skórki. Podzielić na mniejsze kawałki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię umyć i zetrzeć również na tych samych oczkach, nie obierając ze skórki. Solimy ją i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy wodę z cukinii i mieszamy ze stratą dynią. Dodajemy mąkę, jajko i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Sos jest banalnie prosty, wystarczy pomieszać wszystkie przyprawy z jogurtem i  dodać starty czosnek (przypraw dodajcie wg uznania)
Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju.

Smacznego!

Ania

 

rozmiar3

rozmiar1

rozmiar2

Tagi: , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *