Muffinki dyniowe


wyróżniające2

Sezon na dynie trwa w najlepsze. Szukacie zastosowania dla swojego pomarańczowego przyjaciela, oto nasza propozycja :)

30 min
17 szt.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki puree z dyni
  • 120 g masła
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

W pierwszej kolejności roztapiamy masło i odstawiamy na patelni do ostygnięcia. Czekoladę kroimy na mniejsze niż kostki kawałki (według uznania). W jednej misce łączymy składniki suche, czyli: mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. W drugiej zaś, przy pomocy miksera roztrzepujemy jajka. Odkładamy mikser. Dodajemy masło i puree z dyni, wszystko mieszając silikonową szpatułką. Łączymy zawartość obu misek i czekoladę. Mieszamy do momentu aż mąka przestanie być zauważalna.

Czekolada roztapia się robiąc niesamowite wrażenie. Muffinki wyglądają ładnie, a smakują… No właśnie, sprawdźcie sami:)

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopnie przez ok 25-30 min.

SMACZNEGO

Ania i Marcin

 

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar4

 

Tagi: , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

konstant@wp.pl napisał(a):

Wyglądają obłędnie !