Sernik dyniowy


wyróżniające

Sezon na dynię trwa w najlepsze! Jest ona dostępna po prostu wszędzie. Pierwszy raz użyłam jej robiąc sernik. Z pewnością nie będzie to ostatnie podejście do ciasta, które jest bardziej wytrawne niż słodkie. Co jest również ważne, spód tworzą ciasteczka korzenne, które intensyfikują smak całego sernika. Spróbujcie sami :)

3 h
16

Składniki:

  • 250 dkg ciasteczek korzennych
  • 150 dkg masła
  • 2 szklanki pieczonego puree z dyni (przepis tutaj)
  • 500 dkg sera białego tłustego
  • 500 dkg mascarpone
  • całe opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 150 ml śmietany kremówki
  • powidła śliwkowe (przepis tutaj)

Wykonanie:

Ciasteczka dokładnie pokruszyć (ja użyłam blendera), masło rozpuścić, a gdy ostygnie połączyć z ciasteczkami. Kwadratową foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem i wyłożyć spód ciasteczkami mocno dociskając, by utworzyły zwartą strukturę. Włożyć do lodówki na ok. 30 min.

Biały ser zmielić lub przecisnąć trzykrotnie przez praskę. Dodać puree z dyni i zmiksować. Następnie dodać mąkę, cukry i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać.

Do masy dodajemy pojedynczo jajka i kremówkę. Mieszamy.

Masę serową wylać na spód z ciasteczek. Na wierzch ciasta dodajemy powidła śliwkowe, które tworzą śliczne nieregularne kształty.

Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie zmniejszamy ją do 120 st. i pieczemy kolejne 120 minut.

Ciasto najlepiej schłodzić kilka godzin przed podaniem

Smacznego :)

 

rozmiar5

rozmiar3

rozmiar1

rozmiar4

 

Tagi: , , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *