Pierogi ruskie


wyróżniające

Dla mnie jest to najlepsze danie na świecie! Nikt nie robi tak pysznych pierogów ruskich, jak moja mama. Mogłabym je jeść każdego dnia i wiem, że nigdy mi się nie znudzą. Idealne ciasto, pyszny farsz i serce, które rodzice wkładają w ich zrobienie, daje genialne i pyszne połączenie.

1 h
 ok. 36 pierogów

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 jajko
  • sól

Składniki na farsz:

  • 80 dag ziemniaków
  • 40 dag białego sera
  • 2 małe cebule
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Na początku gotujemy ziemniaki i odstawiamy do ostygnięcia.

Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc w środku dziurkę, do której powoli wlewamy wodę, cały czas zagniatając ciasto. Dodajemy jajka i sól. Wyrabiamy ciasto do momentu, w którym stanie się ono jednolitą masą.

Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Przez praskę przepuszczamy ziemniaki oraz biały ser. Dodajemy cebulkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy.

Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy ( cienko, lub grubo, w zależności od tego, jakie ciasto wolicie) i przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Nakładamy farsz, formujemy pierogi i odstawiamy na tacy.

Gotujemy je w osolonej wodzie.

Pyszności!

Ania  i Marcin

 

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

Tagi: , , ,

3 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ania napisał(a):

Najlepsze pierogi na świecie !!! Nie ma lepszego dania :)

Rychu napisał(a):

U nas do nadzienia są trochę inne proporcje – 2/3 twarogu i 1/3 ziemniaków – ostatecznie pół na pół .