Krokiety z pieczarkami i żółtym serem


wyróżniające

Jesteśmy zakochani w tym daniu:) Oboje uwielbiamy żółty ser, który z dobrze doprawionymi pieczarkami prezentuje się bardzo fajnie. Takie krokiety nadają się również do świątecznego barszczu :)

1 h
6 krokietów

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklana wody mineralnej
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • sól, czerwona papryka, bazylia, pieprz
  • 600 dag pieczarek
  • 100 dag sera żółtego
  • 2 jajka
  • bułka tarta

Wykonanie:

Składniki na ciasto naleśnikowe: mleko, wodę, mąkę, jajko i przyprawy (sól, pieprz, bazylia) mieszamy (przyprawy dodajemy aby ciasto było wyraziste), jeżeli uznacie, że ciasto jest zbyt rzadkie, dodajcie mąki, a jeżeli będzie zbyt gęste – mleka, bądź wody.
Rozgrzewamy patelnię i wlewamy oliwę z oliwek. Ja jej nadmiar z patelni przelewam do ciasta naleśnikowego. Smażymy równe placki.
Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wrzucić pieczarki i dusić 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką. Pod koniec zdjąć pokrywkę z patelni i smażyć aż woda z patelni wyparuje. Ostudzić.
Żółty ser zetrzeć na tarce.  Na środek naleśnika układać pieczarki i żółty ser. Zwinąć. Obtoczyć w jajku i bułce tartej.  Smażyć na rozgrzanym oleju.
Idealne na chłodne wieczory z dodatkiem czerwonego… barszczu! 😉 A przepis znajdziecie TUTAJ:)

Smacznego

Ania i Marcin

 

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

Tagi: , , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *