Gnocchi


wyróżniające

Muszę przyznać, że to „mój pierwszy raz” z gnocchi:) Miały być kopytka dyniowe, ale zabrakło puree z dyni. Zostały za to ziemniaki, więc powstały pyszne kluseczki, rodem z Włoch! Place lizać!

ok. 1 h
2

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 100 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
  • masło
  • świeży rozmaryn
  • opcjonalnie: bułka tarta, cukier

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w koszulkach, dodając do smaku sól oraz czerwoną paprykę. Po ostygnięciu obieramy je i przepuszczamy przez praskę. Następnie dodajemy mąkę, jajko i wszystkie przyprawy. Ponieważ robiłam gnocchi  pierwszy raz, chciałam aby były w smaku inne, niż te, które do tej pory jadłam. Stąd gałka muszkatołowa i biały pieprz, które nadają potrawie niepowtarzalny smak. Wszystkie składniki zagniatamy, dzielimy na kawałki i dłońmi formujemy wałeczki. Kroimy je na mniejsze części, jak na zdjęciu. Pamiętajcie, stolnicę oprószyć mąką, wówczas masa nie będzie przywierać. Za pomocą widelca możemy zrobić kształty na gnocchi, lekko je zgniatając.

Kluseczki wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Od momentu, kiedy wypłyną, gotujemy około 4 minut. Proponuję, aby podać je z rozmarynowym masełkiem. Na rozgrzanej patelni wrzucić kilka gałązek rozmarynu, dodaj masło i mieszaj aż się roztopi.

Jeżeli macie ochotę na słodką wersję, polecam do roztopionego na patelni masła dodać bułkę tartą, robiąc zasmażkę. Polewamy nią gnocchi i posypujemy cukrem!

voilà!

Smacznego :)

 

rozmiar4

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar1

Tagi: , ,

1 komentarz

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

marta napisał(a):

Pyszności, uwielbiam gnocchi !