Sałatka jarzynowa


wyróżniające

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Czas pomyśleć o sałatce jarzynowej, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Dzisiaj zaprezentujemy sałatkę warzywną Mamy Agnieszki.

1 h
10

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków
  • 6 jajek
  • 5 marchewek
  • 5 ogórków kiszonych
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • kukurydza/groszek
  • sól, pieprz
  • majonez
  • 1 łyżka musztardy sarepska

Wykonanie:

Warzywa, tj. ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, a następnie gotujemy. Czas gotowania jest różny, więc osobno gotujemy ziemniaki i resztę warzyw. Jajka na twardo gotują się ok. 10 min. W międzyczasie kroimy drobno (w kostkę) cebulę i ogórki kiszone, obrane ze skórki.

Tradycją w domu stało się przygotowywanie dwóch wersji, jednej z groszkiem i jednej z kukurydzą, tak by wszystkim dogodzić.

Gdy warzywa ostygną, kroimy je w kostkę. Drobno, na tyle na ile pozwalają nam na to własne predyspozycje. Jest to bardzo ważne, smaki lepiej się przenikają. Składniki dzielimy po połowie na dwie miski. Doprawiamy je solą i pieprzem, uważając by nie przesadzić. Sałatka musi się przegryźć. Do jednej dodajemy puszkę groszku, a do drugiej puszkę kukurydzy. Następnie majonez i do każdej łyżkę musztardy sarepskiej. Po około godzinie czasu mamy gotową pyszną świąteczną sałatkę warzywną :)

SMACZNEGO

Ania i Marcin

rozmiar2

rozmiar1

rozmiar3

Tagi: , , , , , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Jay napisał(a):

Bardzo dobry przepis