Krokiety z mięsem i kapustą


wyróżniające2

To kolejna, sprawdzona świąteczna propozycja. Krokiety z kiszoną kapustą, papryką i mięsem idealne do czerwonego barszczu i do bożonarodzeniowego menu. Tym razem gotuje Mama Agnieszka.

2 h
ok. 18 szt.

Składniki:

farsz

  • kapusta kiszony (litrowy słoik)
  • mięso gotowane z rosołu ok 0,5 kg
  • 2 czerwone papryki
  • 4 większe cebule
  • sól, pieprz

naleśniki

  • 0,5 l mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2-3 jajka
  • mąka
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulę kroimy i dusimy na patelni. Kiedy jest już uduszona dodajemy drobno pokrojoną kapustę kiszoną (dusić około 10 minut). Następnie dodajemy drobno posiekane mięso. Wszystko jeszcze lekko dusimy, solimy, pieprzymy do smaku. Paprykę w międzyczasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Jak zacznie odchodzić skórka to wyjmujemy ją z piekarnika i wrzucamy do zimnej wody. Wtedy fajnie obiera się ze skórki. Obraną paprykę kroimy w miarę drobno i dodajemy do farszu.

Voilà! Farsz gotowy!

Składniki na naleśniki mieszamy, tak by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Smażymy i zawijamy je z farszem. Otaczamy w roztrzepanym jajku, bułce tartej i smażymy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliły.

Przepis na barszcz znajdziecie TUTAJ:)

SMACZNEGO!

Ania i Marcin

 

rozmiar2

rozmiar1

rozmiar3

rozmiar6

Tagi: , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *