Jajko na szynce parmeńskiej


yróżniające3

To śniadanie zapewni Wam porządną dawkę energii. Kaloryczne i bardzo smaczne. Jakże by inaczej, w końcu mówią o nim, śniadanie mistrzów. Odradzamy osobom przesadnie dbającym o linię 😉

10 min
2 os.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej
  • oliwa z oliwek
  • szczypiorek
  • groszek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Jest bardzo proste. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, po czym kładziemy plasterek szynki parmeńskiej. Gdy zwinie się nieco i podsmaży z jednej strony, obracamy go i wbijamy jajko. Doprawiamy solą (białko, by szybciej się ścięło) i pieprzem. Przykrywamy patelnię. cała sztuka polega na tym, by nie przegapić momentu i zaserwować jajko, gdy żółtko jest jeszcze płynne.

Można podać ze szczypiorkiem i zielonym groszkiem, by podnieść nieco zdrowotność naszego śniadania. Pamiętajcie, że szynka parmeńska jest słona. Świetnie zestawia się jajkiem!:)

Smacznego

Marcin

 

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar1

 

Tagi: , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *