Szarlotka


wyrozniajace

Szarlotka Ani, bo tak nazywamy ten jabłecznik, to pierwsze ciasto jakie upiekłam w życiu. Nauczyła mnie tego Mama, gdy miałam 12 lat. Z perspektywy lat wiem, że miała w tym swój ukryty powód. Od tego czasu robiłam to już tylko ja. Szarlotka Ani to wyjątkowe ciasto, nie tylko ze względu na swoją historię, ale też na smak. Kruche ciasto, pyszne jabłka i pianka z białek umilą popołudnie każdemu łasuchowi.

1,5 h
1 blaszka

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek (ja użyłam szarej Renety)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki cukru
  • kostka margaryny
  • 4 jajka
  • aromat śmietankowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki śmietany

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, margarynę, pół szklanki cukru pudru, szczyptę soli, śmietanę i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części (60/40). Mniejszą z nich wkładamy na 30 minut do zamrażalnika, pozostałą część do lodówki. Jabłka obieramy, ucieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pół szklanki zwykłego cukru, około 6 kropel aromatu śmietankowego. Odstawiamy na kwadrans. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodając cukier puder.

Blaszkę smarujemy masłem, wykładamy większą częścią ciasta, tą z lodówki. Następnie układamy kolejno odciśnięte z soku jabłka, ubitą pianę i na grubych oczkach ścieramy pozostałą część ciasta.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, pieczemy około 35 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kwadrans. Szarlotkę można podać na ciepło z lodami śmietankowymi.

Smacznego :)

 

rozmiar2

rozmiar1

rozmiar4

Tagi: , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

krystyna napisał(a):

Witam, jabłka surowe? Bez dodatków : cukier, cynamon itd. ? :) A placka nie podpiekamy? na którym będą jabłka?.
Przepraszam za tyle pytań :)
Krystyna :)