Pasta jajeczna z twarożkiem i ogórkiem kiszonym


wyróżniające2

Wreszcie nadszedł weekend, czyli czas, w którym możemy spokojnie zrobić i zjeść śniadanie.  W tygodniu króluje u nas owsianka (przepis tutaj), niezwykle zdrowa i szybka w przygotowaniu. Dzisiaj pokusiliśmy się o przyrządzenie pasty jajecznej, do której dodaliśmy twarożek i ogórka kiszonego. Nie wiem jak Wy, ale my uwielbiamy zdrową kuchnię, a tą potrawę można śmiało do takiej zaliczyć. To również możliwość wykorzystanie nieco czerstwej bułki lub pieczywa, które idealnie nadają się do grzanek śniadaniowych.

Składniki:

  • kostka sera białego (półtłustego)
  • 4 duże jajka
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 duże ogórki kiszone
  • roszponka
  • pół cebuli
  • czerstwa bułka lub chleb (najlepiej mające około 2 dni)
  • masło
  • przyprawy: sól, świeży czarny pieprz, biały pieprz, bazylia, oregano

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo (można to zrobić w wieczór poprzedzający poranną ucztę), obrać i dodać do nich biały ser. Wszystko razem dokładnie pognieść i wymieszać widelcem. Dodać jogurt naturalny oraz pokrojone w kostkę (wcześniej obrane ze skórki) ogórki. Można opcjonalnie dodać pół cebuli, bardzo drobno pokrojonej w kostkę. Przyprawić wg uznania.

Pieczywo pokroić, posmarować masłem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 4-5 minut. Wyciągnąć i posmarować pastą. Dla kolorytu i smaku dodaliśmy również roszponkę i kawałki pomidorów.

Propozycję na pasty śniadaniowe znajdziecie również TUTAJ :)

Udanego dnia i smacznego !

 

rozmiar1

rozmiar3

rozmiar4

Tagi: , , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *