Zupa ogórkowa


wyróżniające

To coś więcej niż tylko zupa. To zupa, która smakuje każdemu dziecku. Nie wiem na czym polega jej ewenement, ale i ja byłem kiedyś jednym z takich urwisów. I pod tym względem, zostałem nim do dzisiaj. Zapraszam do wspólnego gotowania :)

1,5 h

ilość osób: ok. 5l

składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 5 skrzydełek kurczaka
  • 4 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 średniego selera
  • słoik ogórków kiszonych (litrowy)
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania wywaru. Nastawiamy 3 litry wody i gotujemy w nich skrzydełka przez ok. 40 min., następnie z powierzchni wywaru zbieramy osad. W tym czasie, obieramy pozostałe warzywa tj. marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Te ostatnie kroimy od razu w kostkę i gotujemy w osobnym garnku. Wywar doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością liścia laurowego oraz ziela angielskiego. Gotujemy w nim resztę warzyw, aż będą miękkie. Wówczas wyciągamy je, pozostawiamy do ostygnięcia i kroimy w drobną, równą kostkę :) Ogórki kiszone trzemy na tarce z dużymi oczkami. Wrzucamy je wraz z resztą warzyw wywaru i gotujemy przez ok 10 min na małym ogniu.

Zupa jest już prawie gotowa. Wyłączamy. Gdy trochę ostygnie zabielamy ją. 3 łyżki jogurt naturalnego najpierw rozrabiamy z chochelką zupy w osobnym kubeczku, a następnie dolewamy do zupy.

POLECAMY

Ania i Marcin

 

rozmiar3

rozmiar1

rozmiar2

Tagi: , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *