Zupa kalafiorowa


wyróżniające2

Nie wiem jak Wy, ale my uwielbiamy zupy, a to jedna z moich ulubionych. Zawsze dodaję dużo warzyw i śmiało mogę stwierdzić, że można się tą zupą najeść, choć to pewnie rzecz względna☺

1 h
ok. 3 l

Składniki:

  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 5 marchewek
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 por
  • 0,5 selera
  • 1 średni kalafior
  • 3 łyżki śmietany (opcjonalnie jogurt naturalny)
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, biały pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

Wykonanie:

Na początek przygotowujemy wywar. Nastawiamy 3,5 l wody i gotujemy w nich skrzydełka przez ok. 40 min. Później z powierzchni wywaru zbieramy osad. W tym czasie, obieramy pozostałe warzywa tj. marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki i kalafior z liści. Wszystkie składniki (oprócz kalafiora) kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Kalafior myjemy, dzielimy na małe różyczki. Po około 15 minutach dorzucamy do gotujących się warzyw i podgotowujemy około 15 minut. Zupę studzimy i zabielamy śmietaną lub jogurtem (aby uniknąć zważenia się śmietany, najlepiej do rondelka odlać 1/3 szklanki zupy i wymieszać w nim śmietanę i dopiero wlać do garnka).

Smacznego!

Ania i Marcin

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar1

Tagi: , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *