Zupa buraczana


wyróżniające

Zimą hołdujemy tradycji i rozgrzewamy się jedząc zupy. Choć zimy za oknem nie widać, to jednak warto być czujnym i mieć w zanadrzu co nieco. Zapraszamy na pyszną zupę buraczaną :)

35 min
ok. 3,5 l

składniki:

  • 4-5 skrzydełek kurczaka
  • 3-4 marchewki
  • 5 średnich buraków
  • 3 średnie ziemniaki
  • ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
  • pietruszka
  • seler
  • por

wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania wywaru. Nastawiamy 3 l wody i wrzucamy skrzydełka. Gotujemy ok. 40 min. pozbywając się w międzyczasie szumowin. Obieramy warzywa. Buraki i ziemniaki kroimy w kostkę. Po 40 min wyjmujemy mięso z wywaru, w jego miejsce wrzucamy: marchewkę, pietruszkę, seler i por. Gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie. Następnie wyciągamy je, zostawiamy chwilę by ostygły i kroimy w kostkę. W garnka wrzucamy buraki, a po około 10 min, także ziemniaki, które będą się gotowały nieco krócej.

SMACZNEGO

Ania i Marcin

rozmiar1

rozmiar4

rozmiar2

 

 

 

 

Tagi: , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *