Leniwe pierogi


wyróżniające3

Uwielbiam biały ser w każdej postaci, choć najbardziej podany słodki na ciepło. Jest po prostu pyszny. I właśnie dlatego pierogi leniwe to danie, które mogłabym jeść każdego dnia. Poniżej sprawdzony i klasyczny przepis na ich wykonanie :)

30 min
3

składniki:

  • 400 g sera białego
  • 2 jajka
  • opakowanie małego cukru waniliowego
  • ¾ szklanki mąki
  • masło
  • bułka tarta
  • brązowy cukier

wykonanie:

Ser przepuścić przez praskę. Dodać żółtka, cukier waniliowy i mąkę (im mniej mąki, tym pulchniejsze wyjdą pierogi). Wymieszać, aż ciasto przestanie się kleić. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Na stolnicy rozrzucić mąkę, podzielić masę twarogową i formować ruloniki. Pokroić na mniejsze kawałki. Gotować we wrzącej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów.

Pierogi leniwe idealnie smakuję w towarzystwie bułki tartej z masłem. Jak ją wykonać? Bardzo prosto ☺ Masło rozpuścić na wolnym ogniu, dodać bułkę tartą (musimy tutaj wyczuć jej ilość, wsypując do masła bułkę starajmy się aby wszystko zachowało płynną konsystencję), dodajemy cukier (ilość wg. tolerancji na słodkie) i polewamy pierogi.

SMACZNEGO!

Ania

rozmiar4

rozmiar2

rozmiar1

Tagi: , , ,

3 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cukry Proste napisał(a):

Uwielbiam:)

marta napisał(a):

super, że zastąpiliście biały cukier brązowym, muszę spróbować :)