Muffinki cytrynowe


wyróżńiające1

Muffinki to bardzo wdzięczny do przyrządzenia wypiek. Proste w przygotowaniu, jednak potrafią być bardzo efektowne i zostawiają niemałe pole do popisu. Dzisiaj muffinki na bazie cytryny, lekko kwaskowate i pysznie żółte :)

45 min
ok. 10 sztuk

składniki:

  • 2 jajka
  • szklanka mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 120 g masła
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mleka w proszku

wykonanie:

Przygotowujemy dwie miski. W jednej łączymy mąkę (przesiewamy) z mlekiem w proszku, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. W drugiej miksujemy masło w temperaturze pokojowej z cukrem pudrem. Masło potrafi się zważyć, więc róbmy to z wyczuciem. Kiedy masa będzie już gładka dodajemy kolejno po jednym jajku i sok z cytryny. Łączymy zawartość obu misek i powstaje niesamowita, pulchna masa, którą wykładamy do silikonowych foremek na muffinki. Nie urosną zbytnio, więc śmiało można wypełnić je do 3/4 wysokości.

Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku, przez ok. 25-30 min. Sprawdzamy wykałaczką, czy patyczek jest suchy.

Kiedy muffinki nieco ostygną możemy przystąpić do ich dekorowania. A oto, jak w prosty sposób przygotować lukier. Wyciskamy do miseczki 2 łyżki soku z cytryny. Dodajemy cukier puder (ja dodatkowo przesiewam) i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Bardzo ważne jest, żeby uzyskać odpowiednią gęstość, tak by lukier nie spłyną z naszych babeczek. Coś na wzór konsystencji jogurtu naturalnego.

I ostatnia rada! Zajadamy bez opamiętania przy porannej kawie :)

Smacznego

Marcin

 

rozmiar1

ozmiar3

rozmiar4

rozmiar5

Tagi: , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *